}

FOLLOWERS

Pintu Taubat Sentiasa Terbuka

Assalamualaikum.

25 MAY 2012

Sudah tiba aku kembali ke jalan yang diredhai Allah, cukup-cukup lah dengan permainan dunia selama ini. Sesungguhnyaaa dunia ini hanya sementara.

"Ya Allah, Kuatkan lah hati hambaMu ini untuk kembali ke jalan yang diredhai olehMu "

Dah banyak kali niat dalam hati "Aku nak berubah, aku nak berubah," tetapi tetap sama. Yaaa aku tau, nak berubah untuk jadi yang lebih baik bukan la satu jalan yang mudah. Malah perlukan masa untuk menghadapi semua ini.

Wanita solehah adalah impian setiap wanita. 

Aku ada insan yang aku sayang yang sentiasa support aku dari belakang. Thanks my belove future husband. Kerana dia juga aku mampu mengubah sikit demi sikit, penuh dengan nasihat keagamaan yg tak putus dari mulutnya. Dia lah peganti AYAH ku :') Terima Kasih Ya Allah atas kurniaan dariMu ini.

Sayang selalu pesan : " Buruk macam mana perangai kita, solat jangan tinggal. Ingatlah bahawa solat itu adalah tiang agama " Terima kasih sayang .
 


Allah SWT sangat suka dan gembira jika ada hamba yang ingin bertaubat dan kembali kepada-Nya. Pintu taubat sentiasa terbuka untuk sesiapa juga yang ingin kembali kepada-Nya kerana rahmat Allah itu sangat luas. Sebanyak manapun dosa yang pernah dilakukan manusia, Allah tetap akan mengampuninya dengan syarat mereka mahu kembali kepada Allah bila-bila saja dan tidak kira di mana juga. 

Allah SWT tetap menerima taubat hamba-Nya selagi masih bernafas dan nyawanya belum sampai ke kerongkong, selagi itu pintu taubat terus terbuka tidak kira sebanyak mana atau sebesar mana dosa dilakukan. 
Nabi Muhammad SAW menceritakan dalam hadis Baginda kisah seorang lelaki yang membunuh 100 orang kembali kepada Allah dan bertaubat kepada-Nya, akhirnya lelaki itu diampuni Allah dan masuk syurga. Maka jangan kita memberi alasan Allah tidak menerima taubat untuk melengah-lengahkan daripada segera bertaubat kepada Allah. Dr Aidh Abdullah al-Qarni dalam karangannya Warisan Peninggalan Nabi menegaskan Allah sangat gembira jika ada hamba-Nya yang bertaubat. Jadi tidak layak bagi seseorang untuk berburuk sangka bahawa Allah tidak akan menerima taubat dan menyeksanya. Beliau kemudian menjuruskan pesanan kepada anak muda hari ini yang terlanjur dengan dosa dan maksiat kemudian terus menerus melakukan maksiat kerana menganggap Allah sudah tidak lagi menerima taubatnya. Ini satu kesilapan besar serta tanggapan yang salah. Dr Aidh menjelaskan, ramai yang lupa atau sama sekali tidak mengetahui Allah menerima taubat orang yang bertaubat. Allah menerima taubat seorang lelaki Yahudi yang membunuh 100 orang. 

Pasti ramai tertanya bagaimana caranya untuk bertaubat dan kembali kepada Allah SWT. Nabi SAW menyebut dalam hadis yang disahihkan al-Albani dalam Misykat yang diriwayatkan oleh Abu Daud, al-Tirmizi, Ibn Majah dan Ahmad. Rasulullah SAW bersabda: Tidaklah seorang hamba melakukan suatu dosa kemudian ia berwuduk dan solat dua rakaat lalu beristighfar kepada Allah dari dosa itu, kecuali Allah mengampuninya. Kemudian Rasulullah SAW membaca ayat: Dan (juga) orang yang apabila mengerjakan perbuatan keji atau menganiaya diri sendiri, mereka ingat akan Allah, lalu memohon ampun terhadap dosa mereka dan siapa lagi yang dapat mengampuni dosa selain daripada Allah? Dan mereka tidak meneruskan perbuatan kejinya itu, sedang mereka mengetahui. (Surah Ali-Imran, ayat 135) Solat dua rakaat yang Nabi sebut dalam hadis di atas ialah solat sunat taubat, amal yang pasti dan sahih bentuknya. Maka sedarlah kita semua pintu taubat masih terus terbuka selagi mana kita mahu kembali kepada-Nya.


InsyaAllah . Suatu hari nanti . 

http://i.imgur.com/POZ0CFa.png

1 comment:

. said...

Alhamdulillah. kalau kita qanaah dalam sesuatu perkara in sya allah , allah akan permudahkan segala urusan kita selagi niat kita tidak lari dari perbuatan yang sia sia :D